Is een vastgoedmakelaar zijn geld waard?

Is een vastgoedmakelaar zijn geld waard?

Voor de verkoop van een woning kan u een beroep doen op een vastgoedmakelaar. Maar die heeft wel een kostprijs.

 

Een vastgoedmakelaar kan zich ontfermen over het hele verkoopproces van een woning. Hij weet wat een correcte vraagprijs is, stelt het lijvige verkoopdossier samen, verzorgt de publiciteit en de marketing en coördineert bij een verkoop de juridische afhandeling.

‘Een goede vastgoedmakelaar kan heel veel zorgen wegnemen. Tegelijkertijd heeft hij doorgaans meer ervaring met verkoop- en marketingstrategieën, waardoor hij de woning ook beter in de markt kan zetten’, zegt Filip Dewaele, CEO van Dewaele Vastgoedgroep.

Zo kunnen professionele vastgoedmakelaars ook advertentieruimte kopen op sociale media (zoals Facebook en Instagram), wat voor een particulier minder evident is. Of ze onderwerpen de woning eerst aan home staging, waarbij de woning met enkele kleine ingrepen (zoals een likje verf of een andere inrichting) aantrekkelijker wordt gemaakt. Vastgoedmakelaar beschikken ook over de database aan potentiële kopers, die ze rechtstreeks kunnen aanspreken.

 

Onderhandelen over commissie

Die dienstverlening is natuurlijk niet gratis. De meeste makelaars vragen een commissieloon in functie van de verkoopprijs. Dat varieert doorgaans van 2 tot 3 procent op de verkoopprijs. Daar moet u dan nog 21 procent btw bij rekenen. Wordt uw woning verkocht aan 300.000 euro, dan betaalt u aan de vastgoedmakelaar 7.260 à 10.890 euro (inclusief btw).

Sommige vastgoedmakelaars hanteren een vast bedrag. Over die vergoeding valt soms nog te onderhandelen. Het kan zeker geen kwaad om dat te doen bovenop het commissieloon, zal de vastgoedmakelaar ook de kosten doorrekenen voor het opvragen van de verplichte documenten (zoals het EPC, de elektrische keuring en de stedenbouwkundige attesten). Die dossierkosten bedragen meestal nog enkele honderden euro’s. Deze documenten blijven wel de eigendom van de verkoper, ook als de makelaar de woning niet kan verkopen.

 

Exclusief contract

De vergoeding van de vastgoedmakelaar wordt vastgelegd in het makelaarscontract. De meeste makelaars zullen een exclusiviteitscontract op tafel leggen, waarbij zij als enige partij mogen bemiddelen. U doet er goed aan die exclusiviteit te beperken tot 3 à 6 maanden.

Zes maanden is sowieso ook de wettelijke maximumtermijn voor particuliere verkopers. Tijdens de exclusiviteitsperiode mag u geen andere vastgoedmakelaars inschakelen of uw woning zelf verkopen. Doet u dat toch en verkoopt een andere makelaar de woning, dan kan de makelaar met het exclusiviteitsrecht een schadevergoeding eisen tot 75% van het voorziene commissieloon bij particulieren.

Die schadevergoeding kan hij ook eisen wanneer u zelf de woning hebt verkocht zonder de bemiddeling van de makelaar. U bent overigens niet verplicht om een exclusief contract te ondertekenen: u kan verschillende vastgoedmakelaars tegelijkertijd inschakelen. Zet dan wel duidelijke afspraken op papier, om te vermijden dat de verschillende vastgoedmakelaars elk een commissieloon eisen.

Als u niet tevreden bent over de prestaties van de vastgoedmakelaar, dan kan u het contract op elk moment opzeggen. Let wel: bij een verbreking tijdens de eerste zes maanden van het contract kan de makelaar een vergoeding eisen (maximaal 75% van het afgesproken commissieloon bij particulieren).

(Bron: tijd.be)