EPC-verplichting niet-residentiële gebouwen, gradueel uitgebreid

EPC-verplichting niet-residentiële gebouwen, gradueel uitgebreid

Alle niet-redisentiële gebouwen

Deze verplichting geldt voor alle gebouweenheden die als hoofdbestemming ‘niet-residentieel’ hebben, dus alle gebouweenheden behalve woongebouwen, industriegebouwen en landbouwgebouwen.

Voor kleine niet-residentiële gebouwen was de verplichting om bij verkoop en verhuur over een EPC te beschikken er al sinds 2020 (met het EPC kNR – EPC voor Kleine Niet-Residentiële gebouweenheden). Sinds 1 januari 2023 is de verplichting er voor álle niet-residentiële gebouwen. Bij een kleine niet-residentiële eenheid (maximaal 500 m²) kan de eigenaar kiezen voor een EPC kNR of het nieuwe EPC NR.

Stap voor stap verscherpen

De informatieplicht EPC NR zal de komende jaren stap voor stap worden verscherpt. We zetten de geplande uitbreidingen even op een rij:

Vanaf 1 mei 2023 wordt de verplichting om over een EPC NR (Niet-Residentieel) te beschikken uitgebreid naar alle notariële akten in volle eigendom, dus ook voor schenking en ruil; 

Vanaf 1 januari 2025 moet elke grote niet-residentiële gebouweenheid met een bruikbare vloeroppervlakte groter dan of gelijk aan 1000 m²  over een EPC NR beschikken, los van een overdracht of verhuring; 
Vanaf 1 januari 2026 moeten ook alle grote niet-residentiële gebouweenheden met een vloeroppervlakte kleiner dan 1000 m² los van een overdracht of verhuring over een EPC NR beschikken.