Vastgoed of aandelen: het is de eeuwigdurende vraag. Elke portefeuille is namelijk anders, en hoe je die diversifieert hangt helemaal van jou af. Ontdek hier de voor- en nadelen van beide om een onderbouwde keuze te maken voor jouw portefeuille.

 

Waarom investeren in vastgoed

Voor velen staat vastgoed synoniem aan stabiliteit en zekerheid. Maar weten de voorstanders ook exact waarom ze zo’n grote fan zijn? We zetten de voor- en nadelen van vastgoed even op een rijtje.

 

Voordelen van beleggen in vastgoed

  1. Huurinkomsten: wanneer je vastgoed verhuurt, krijg je constante inkomsten voor weinig tot geen werk. Bovendien betaalt je investering zo zichzelf af.
  2. Cashflow op lange termijn: nadat je investering is afbetaald, blijf je dezelfde huurprijs krijgen. Zo blijf je constante inkomsten hebben, vooral op de lange termijn.
  3. Vastgoed werkt samen met inflatie: Inflatie werkt in het voordeel van vastgoed. Je aankoopprijs blijft dezelfde, maar je huurinkomsten stijgen bij elke indexatie.
  4. De waarde stijgt gestaag: door de steeds toenemende vraag naar vastgoed, blijft de waarde van uw bakstenen investering steeds stijgen. Daardoor verkoop je je belegging op termijn door met veel winst.
  5. Historisch goedkope hypothecaire leningen: woonkrediet blijft voorlopig dalen, maar experts durven niet te voorspellen of dat zal blijven duren. Het voorjaar van 2020 zou alvast niets nieuws onder de zon brengen, daarna moeten we nog zien. Nu is dus het perfecte moment.
  6. Heel veel verschillende varianten vastgoed mogelijk: hoewel een huis of appartement misschien het eerste is waaraan je denkt bij vastgoed, is dat zeker niet de enige mogelijkheid. Parkingshotelvastgoed en studentenkamers zijn maar enkele van je opties. Bovendien zorgen die vormen ook voor een pure belegging, waarbij je niet zelf op zoek moet gaan naar huurders of moet instaan voor onderhoud.

 

Nadelen van vastgoed

  1. Enkel middellange of lange termijn (tenzij je wil flippen): voor een investering op korte termijn is vastgoed niet ideaal. Zelfs als je je woning wil flippen, oftewel kopen, opknappen en meteen terug verkopen, ben je vaak al enkele jaren zoet. Bovendien duurt de zoektocht naar een koper vaak lang aangezien het budget voor vastgoed vaak groot is.
  2. (Relatief) grote instapkosten: door de langdurige waarde van de investering en de input van materialen bij de bouw is zelfs goedkoop vastgoed aan de dure kant. Je kan niet enkele honderden of duizenden euro’s spenderen en kijken of ze iets opbrengen zoals op de beurs.
  3. Traditioneel verhuur kost tijd en moeite: als je een appartement of woning traditioneel verhuurt, komen er heel wat verantwoordelijkheden bij kijken. Als huisbaas sta je in voor defecten, slijtage en onderhoudswerken. Bovendien moet je ook zelf op zoek naar huurders, waarvoor je dan weer contracten moet opstellen.

    Alternatieve vormen zoals we bij punt 6. van de voordelen bespraken, kunnen daar een oplossing bieden.

 

Waarom beleggen op de beurs

Hoewel de beurs van nature minder stabiel is dan vastgoed, heeft niet elk aandeel dezelfde volatiliteit. Ook op de beurs zijn er meer en minder risicovolle beleggingen. Maar dat wil niet zeggen dat er geen algemene waarheden bestaan over speculeren op de beurs. Hier ontdek je enkele voor- en nadelen van aandelen.

 

Voordelen van aandelen

  1. Korte termijn: in tegenstelling tot vastgoed, leent de beurs zich goed tot beleggingen op de zeer korte termijn. je aandelen kunnen snel terug verkocht worden aan de winst die op dat moment genoteerd staat.
  2. Lage instapkosten: vanaf een heel klein bedrag kan je al aandelen kopen. Je hoeft dus geen grote instapkosten te betalen en ook geen lening aan te gaan voor een belegging.
  3. Zeer hoge winst is mogelijk: hoe hoger het risico, hoe hoger het rendement door de band genomen zal zijn.Zeer veilige beleggingen retourneren dan weer minder.
  4. Zeer grote variatie: er bestaat een even grote variatie aan aandelen als aan vastgoed, als de variatie niet groter is. Je kan kiezen tussen aandelen van verschillende types bedrijven, maar ook zwaar inzetten op hele sectoren en meer. Het ene aandeel draagt meer risico, het andere minder. Je keuzevrijheid is dus enorm.

 

Nadelen van aandelen

  1. Volatiel: aandelen kunnen even snel de dieperik inschieten als ze de hoogte in gingen. Vooral risicovolle beleggingen die je heel veel geld kunnen opleveren, kunnen je ook heel veel geld verliezen. Het is dus belangrijk dat je niet gewoon aandelen koopt, maar ook dat je een heel doordachte strategie hebt.
  2. Tijd nodig voor research en strategie: een strategie opbouwen en de juiste aandelen kiezen voor jouw portefeuille vergt heel wat planning en research. Allereerst moet je je risicoprofiel bepalen, waarna je een strategie ontwerpt én een beleggingsplan opstelt in lijn met de strategie. Het vergt dus bijzonder veel onderzoek vooraleer je effectief aan de slag kan.
  3. Transactiekosten naast je investering: hoewel er weinig over gesproken wordt, vergt een belegging op de beurs ook transactiekosten bij aankoop en verkoop. Je moet dus niet enkel je beleggingskosten voorzien, maar ook bijkomende kosten in rekening brengen.

(Bron: alysee.be)